Influence of pork liver drying on ferrochelatase activity for zinc protoporphyrin formation
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Fecha de publicación
2022-10-27ISSN
0023-6438
Resumen
Pork liver contains an endogenous enzyme, ferrochelatase (FeCH), which catalyses the formation of zinc protoporphyrin (ZnPP), a natural pigment of great interest for the meat industry. The aim of this study was to analyse the effect of pork liver drying (from −10 to 70 °C), as a stabilisation method, on the FeCH activity (EA) and the apparent concentration (ECapp). Drying temperatures close to room conditions (from 10 to 20 °C) allowed to preserve well the ECapp, while the EA was slightly lower (−15.2%) than in raw liver. However, when drying was conducted at extreme conditions (−10 and 70 °C), the lowest values of ECapp and EA were manifested. Therefore, the drying process at moderate temperatures close to room conditions (10 - 20 °C) was considered to be an effective method for FeCH preservation since it was possible to stabilise the liver and the loss of FeCH activity was minimised.
Tipo de documento
Artículo
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Versión publicada
Lengua
Inglés
Materias (CDU)
663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas
Páginas
8
Publicado por
Elsevier
Publicado en
LWT - Food Science and Technology
Citación recomendada
Abril, B., E.A. Sanchez-Torres, R. Bou, J. Benedito, and Jose V. Garcia-Perez. 2022. "Influence Of Pork Liver Drying On Ferrochelatase Activity For Zinc Protoporphyrin Formation". LWT 171: 114128. doi:10.1016/j.lwt.2022.114128.
Número del acuerdo de la subvención
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTA2017-00024-C04-03/ES/Tecnologías emergentes para la obtención de zinc-protoporfirina y proteinas funcionales a partir de co-productos cárnicos/
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTA2017-00024-C04-01/ES/Obtención de zinc-protoporfirina y ferroquelatasa para la mejora del color y la reducción de los agentes de curado en productos cárnicos/
Program
Funcionalitat i Seguretat Alimentària
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