Oleacein and Oleocanthal: Key Metabolites in the Stability of Extra Virgin Olive Oil
Visualitza/Obre
Autor/a
Olmo-Cunillera, Alexandra
Pérez, Maria
López-Yerena, Anallely
Abuhabib, Mohamed M.
Vallverdú-Queralt, Anna
Lamuela-Raventós, Rosa Maria
Data de publicació
2023-09-18ISSN
2076-3921
Resum
The oxidative stability of extra virgin olive oil (EVOO) depends on its composition, primarily, phenolic compounds and tocopherols, which are strong antioxidants, but also carotenoids,
squalene, and fatty acids contribute. The aim of this study was to evaluate the effect of malaxation
conditions and olive storage on the composition of ‘Corbella’ EVOO produced in an industrial mill
to determine which parameters and compounds could give more stable oils. Although a longer
malaxation time at a higher temperature and olive storage had a negative effect on the content of
α-tocopherol, squalene, flavonoids, lignans, phenolic acids, and phenolic alcohols, the antioxidant
capacity and oxidative stability of the oil were improved because of an increase in the concentration
of oleacein (56–71%) and oleocanthal (42–67%). Therefore, these two secoiridoids could be crucial
for better stability and a longer shelf life of EVOOs, and their enhancement should be promoted.
A synergistic effect between secoiridoids and carotenoids could also contribute to EVOO stability.
Additionally, ‘Corbella’ cultivar seems to be a promising candidate for the production of EVOOs with
a high oleic/linoleic ratio. These findings signify a notable advancement and hold substantial utility
and significance in addressing and enhancing EVOO stability.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió publicada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
17
Publicat per
MDPI
Publicat a
Antioxidants
Citació
Olmo-Cunillera, Alexandra, Maria Pérez, Anallely López-Yerena, Mohamed M. Abuhabib, Antònia Ninot, Agustí Romero-Aroca, Anna Vallverdú-Queralt, and Rosa Maria Lamuela-Raventós. 2023. “Oleacein and Oleocanthal: Key Metabolites in the Stability of Extra Virgin Olive Oil.” MDPI. Multidisciplinary Digital Publishing Institute. September 18. https://www.mdpi.com/2076-3921/12/9/1776.
Número de l'acord de la subvenció
FEDER/ / /EU/ /
MICIU/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I y Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/PID2020-114022RB-I00/ES/Desarrollo de productos de tomate sostenibles para mejorar el eje microbiota-intestino-cerebro: de la granja a la mesa y la salud/
MICINN/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I/CEX2021-001234-M/ES/ /
CDTI/ /IDI-20210929/ES/DESARROLLO DE ACEITE CON PROPIEDADES SALUDABLES EN BASE A VARIEDAD DE OLIVA CORBELLA/
Programa
Fructicultura
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2590]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/