Blat de moro ecològic amb sembra d'espècies farratgeres d'hivern
View/Open
Publication date
2024Abstract
El cost de la importació de pinsos i farratges ecològics i la dependència de la seva compra és un dels aspectes més
crítics per a les explotacions de bestiar boví orientades a la producció de llet i carn ecològiques. Aquest projecte ha
avaluat la sotasembra i la sembra de tardor de diferents alternatives farratgeres d’hivern amb el blat de moro per a
la millora de la producció farratgera ecològica produïda a les explotacions. Per això, es va establir un assaig en la
campanya 2021‐2022 amb una seqüència de cultiu de blat de moro – cultiu d’hivern per a aprofitament farratger.
Es van avaluar els cultius farratgers d'hivern: el raigràs italià, el trèvol violeta i les barreges raigràs‐trèvol violeta i
raigràs‐veça, en dues dates de sotasembra i en sembra de tardor. La sotasembra estava orientada a tenir establerta
una coberta del farratge d’hivern un cop collit el blat de moro. Els resultats d’aquest estudi han mostrat que la
productivitat més alta de la rotació farratgera de blat de moro i farratge d’hivern s’obté amb la sembra de tardor. El
raigràs italià, sol o associat amb veça o trèvol, és el cultiu que ha maximitzat la producció amb la sembra de tardor
amb un aprofitament en 2 dalls. El trèvol ha estat el farratge avaluat amb més alt Valor Relatiu del Farratge. Un
interès afegit d’introduir lleguminoses farratgeres és per la seva capacitat de captació biològica del N2 atmosfèric.
En l’estudi s’ha mostrat que el trèvol violeta incrementa el nitrogen (N) residual al sòl abans de la sembra del blat de
moro. D’altra banda, no s’ha trobat un efecte negatiu de la sotasembra en la producció del blat de moro. Això obre
la porta a explorar altres cultius farratgers amb millor adaptació a la sotasembra per cicle i característiques
agronòmiques, sobretot amb la seva capacitat de cobrir el terreny i de competir amb les males herbes durant el cultiu
del blat de moro.
Document Type
Article
Document version
Published version
Language
Catalan
Subject (CDU)
633 - Field crops and their production
Pages
5
Publisher
Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Is part of
Fitxa Tècnica PAE, 2024, 42, ,
Program
Cultius Extensius Sostenibles
Link to the related item
This item appears in the following Collection(s)
Rights
CC0 1.0 Universal
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/