Cultius d'hivern de cereal i lleguminosa per optimitzar la producció de proteïna del farratge ecològic de les explotacions de vaquí de llet
Fecha de publicación
2024Resumen
El principal cost de producció de llet i carn de les explotacions agro-ramaderes ecològiques és la compra d’ingredients
per a la dieta dels animals, destacant l’elevat preu de la proteïna ecològica. Aquesta recerca ha comparat diferents
alternatives farratgeres d’hivern basades en cereals i lleguminoses per identificar les que més proteïna poden produir
permetent una reducció més gran de les importacions d’aquest ingredient. Es va establir un assaig de camp on es va
comparar la producció i qualitat farratgera de cinc tipus de cereals d’hivern (ordi, ordi híbrid, civada, blat tou de
primavera i d’hivern), sols o associats amb diferents espècies de lleguminoses(favó, pèsol, veça, trèvol violeta i trèvol
balança), en una proporció de 75% cereal i 25% lleguminosa respecte la densitat d’un cultiu pur, amb aprofitament
a l’estadi fenològic de fi de floració o de gra pastós. Els resultats de la recerca han mostrat un efecte significatiu del
cultiu i de la data d’aprofitament, però no de l’associació amb lleguminosa, sobre la producció i la proteïna, així com
en la major part dels paràmetres de qualitat dels farratges obtinguts. Els farratges d’aprofitament més precoç amb
els ordis són els que han produït més quantitat de proteïna. L’associació tendeix a incrementar la proteïna, però
l’efecte de les lleguminoses a les proporcions avaluades ha estat limitat, el que també s’ha reflectit en la seva
contribució al nitrogen residual del sòl. S’ha fet un càlcul teòric per estimar la contribució a les necessitats anuals de
proteïna de les vaques en lactació amb els farratges d’hivern. En base als resultats de l’assaig, s’ha trobat que el
farratge d’hivern pot provocar reduccions significatives, fins un 30%, en les necessitats de compra de proteïna. Es
conclou que l’optimització de la producció farratgera és clau per disminuir els costos de producció i millorar la
sostenibilitat de les explotacions agro-ramaderes.
Tipo de documento
Artículo
Versión del documento
Versión publicada
Lengua
Catalán
Materias (CDU)
633 - Cultivos y producciones
Páginas
6
Publicado por
Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Publicado en
Fitxa Tècnica PAE, 2024, 49, ,
Número del acuerdo de la subvención
GC/ / /CAT/ /
Program
Cultius Extensius Sostenibles
Enlace al documento relacionado
Citación recomendada
Esta citación se ha generado automáticamente.
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
Derechos
CC0 1.0 Universal
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/


