Color of Wine: Development of Reference Grids/Templates for Sensory Analysis With Trained Assessors
Visualitza/Obre
Data de publicació
2024-09-29ISSN
0887-8250
Resum
Color of wine gives information on many aspects of the product, and it is one of the main parameters defining wine quality. Consequently, color is an important attribute described in the Designations of Origin (PDO)'s technical specifications. In this paper, color reference grids for color sensory evaluation of white, rosé and red wines (linked to a specific methodology and controlled illumination) are developed, presented, and validated. The color intensity and color hue parameters of 2353 wines of different types have been analyzed using these reference grids during the period 2021–2023. Considering the results obtained, the usefulness of having a double color measurement (color intensity and color hue) is questioned and discussed.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
36
Publicat per
Wiley
Publicat a
Journal of Sensory Studies
Citació recomanada
Gomis‐Bellmunt, Anna, Anna Claret, Francisco José Pérez Elortondo, and Luis Guerrero. 2024. “Color of Wine: Development of Reference Grids/Templates for Sensory Analysis with trained assessors”. Journal of Sensory Studies, 39(5). doi:10.1111/joss.12947.
Programa
Qualitat i Tecnologia Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [3467]
Drets
Copyright © 2024 Wiley Periodicals LLC.
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

