Mono- and sesquiterpenoid fingerprinting: A powerful and streamlined solution for pine nut authentication
Ver/Abrir
Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 09-02-2026
Autor/a
Fecha de publicación
2025-02-09ISSN
0308-8146
Resumen
This study proposes a novel authentication method for pine nut geographical and botanical origin, using mono-
and sesquiterpene fingerprints (extracted ion chromatograms from specific ions) analysed via solid-phase
microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry, combined with chemometrics (partial
least squares – discriminant analysis). It was tested on 253 samples from China, Russia (major producers of Pinus
koraiensis and Pinus sibirica), Spain and Turkey (supplying Pinus pinea), across harvest years. The method ach-
ieved 100 % accuracy in external validation when distinguishing Spanish from non-Spanish pine nuts, and 99 %
accuracy in differentiating Pinus pinea samples from two distinct Spanish regions. This simple, affordable, and
automatable approach proves to be an effective screening tool. It could support official controls in preventing
pine nut counterfeiting, as these highly valued nuts have sensory and nutritional characteristics influenced by
their species and origin, which, in turn, affect their price
Tipo de documento
Artículo
Versión del documento
Versión aceptada
Lengua
Inglés
Materias (CDU)
633 - Cultivos y producciones
Páginas
29
Publicado por
Elsevier
Publicado en
Food Chemistry
Citación recomendada
Torres-Cobos, B, S Nicotra, C Asensio-Manzano, N Aletà, A Teixidó, M Rovira, A Romero, F Guardiola, S Vichi, and A Tres. 2025. “Mono- and Sesquiterpenoid Fingerprinting: A Powerful and Streamlined Solution for Pine Nut Authentication.” Food Chemistry 474: 143153. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.143153.
Número del acuerdo de la subvención
MICIU/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I y Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/PID2020-117701RB-I00/ES/Desarrollo de herramientas de detección de fraudes en frutos secos españoles con alto riesgo de falsificación/TRACENUTS
Program
Fructicultura
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- ARTICLES CIENTÍFICS [3467]
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/


