Feasibility study of smartphone-based Near Infrared Spectroscopy (NIRS) for salted minced meat composition diagnostics at different temperatures
Visualitza/Obre
Data de publicació
2018-11-10ISSN
0308-8146
Resum
This research work evaluates the feasibility of a smartphone-based spectrometer (740–1070 nm) for salted minced meat composition diagnostics at industrial scale. A commercially available smartphone-based spectrometer and a benchtop NIR spectrometer (940–1700 nm) were used for acquiring 1312 spectra from meat samples stored at four different temperatures ranging from −14 °C to 25 °C. Thereafter, for each spectrometer, PLS and Random Forest regression models specific for each temperature and global models were created to predict the fat, moisture and protein contents. Fat and moisture can be estimated with the global model in a wide range of temperatures by using the smartphone-based spectrometer, which has an acceptable accuracy for quality control purposes (RPD > 7) and comparable to the accuracy of a benchtop spectrometer.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
24
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Food Chemistry
Citació
Kartakoullis, Andreas, Josep Comaposada, Alvaro Cruz-Carrión, Xavier Serra, and Pere Gou. 2019. "Feasibility Study Of Smartphone-Based Near Infrared Spectroscopy (NIRS) For Salted Minced Meat Composition Diagnostics At Different Temperatures". Food Chemistry 278: 314-321. Elsevier BV. doi:10.1016/j.foodchem.2018.11.054.
Número de l'acord de la subvenció
EC/H2020/665919/EU/Opening Sphere UAB-CEI to PostDoctoral Fellows/P-SPHERE
Programa
Qualitat i Tecnologia Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2535]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/