Genetic dissection of aroma biosynthesis in melon and its relationship with climacteric ripening
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Autor/a
Mayobre, Carlos
Pereira, Lara
Eltahiri, Abdelali
Bar, Einat
Lewinsohn, Efraim
Garcia-Mas, Jordi
Pujol, Marta
Fecha de publicación
2021-03-05ISSN
0308-8146
Resumen
Aroma is an essential trait in melon fruit quality, but its complexity and genetic basis are still poorly understood. The aim of this study was the identification of quantitative trait loci (QTLs) underlying volatile organic compounds (VOCs) biosynthesis in melon rind and flesh, using a Recombinant Inbred Line (RIL) population from the cross ‘Piel de Sapo’ (PS) × ‘V´ edrantais’ (VED), two commercial varieties segregating for ripening behavior. A total of 82 VOCs were detected by gas chromatography–mass spectrometry (GC–MS), and 166 QTLs were identified. The main QTL cluster was on chromosome 8, collocating with the previously described ripeningrelated QTL ETHQV8.1, with an important role in VOCs biosynthesis. QTL clusters involved in esters, lipidderived volatiles and apocarotenoids were also identified, and candidate genes have been proposed for ethyl 3-(methylthio)propanoate and benzaldehyde biosynthesis. Our results provide genetic insights for deciphering fruit aroma in melon and offer new tools for flavor breeding.
Tipo de documento
Artículo
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Versión aceptada
Lengua
Inglés
Materias (CDU)
633 - Cultivos y producciones
Páginas
43
Publicado por
Elsevier
Publicado en
Food Chemistry
Citación
Mayobre, Carlos, Lara Pereira, Abdelali Eltahiri, Einat Bar, Efraim Lewinsohn, Jordi Garcia-Mas, and Marta Pujol. 2021. "Genetic Dissection Of Aroma Biosynthesis In Melon And Its Relationship With Climacteric Ripening". Food Chemistry 353: 129484. doi:10.1016/j.foodchem.2021.129484.
Número del acuerdo de la subvención
MINECO/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/AGL2015-64625-C2-1-R/ES/DISECCION GENETICA DE DOS CARACTERES DE INTERES AGRONOMICO EN MELON: RESISTENCIA A CUCUMBER MOSAIC VIRUS Y MADURACION CLIMATERICA DE FRUTO/RESMELORIP
MINECO/Programa Estatal de fomento de la investigación científica y técnica de excelencia/SEV-2015-0533/ES/ /
MICIU/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTI2018-097665-B-C21/ES/APROXIMACIONES DE VARIABILIDAD NATURAL Y EDICIÓN GENÉTICA PARA EL ESTUDIO DE LA CALIDAD DE FRUTO Y LA RESISTENCIA A ENFERMEDADES EN MELÓN/
Program
Genòmica i Biotecnologia
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