Dielectric Heating: A Review of Liquid Foods Processing Applications
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Autor/a
Picouet, Pierre
Kravets, Marina
Bañón, Sancho
Fecha de publicación
2022-07-01ISSN
8755-9129
Resumen
Dielectric heating is one of the most promising alternatives to conventional thermal treatment of fluid foods. Higher thermal efficiency and better heating uniformity of radio frequency and microwave processes have been proven successful in providing a similar or better bacterial and enzymatic inactivation in liquid and semi-solid foods while improving the sensory and nutritional qualities of the fresh product when compared to conventional pasteurization. However, further investigations are necessary to advance scaling up of applications at different frequencies and to better understand heat distribution and energy consumption of industrial dielectric heating operations.
Tipo de documento
Artículo
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Versión aceptada
Lengua
Inglés
Materias (CDU)
663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas
Páginas
41
Publicado por
Taylor and Francis
Publicado en
Food Reviews International
Citación
Abea, Andres, Gou, Pere, Guàrdia, Maria Dolors, Picouet, Pierre, Kravets, Marina, Bañón, Sancho, and Muñoz, Israel. 2002. "Dielectric Heating: A Review Of Liquid Foods Processing Applications". Food Reviews International. doi:10.1080/87559129.2022.2092746.
Número del acuerdo de la subvención
MICIU/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTI2018-098052-R-C31/ES/CARACTERIZACION, MODELIZACION Y SOSTENIBILIDAD MEDIOAMBIENTAL DEL PROCESAMIENTO POR RADIOFRECUENCIAS DE HOMOGENEIZADOS VEGETALES VISCOSOS/
Program
Qualitat i Tecnologia Alimentària
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