Evaluating the Functional Properties of Spray-Dried Porcine Plasma in Gilthead Seabream (Sparus aurata) Fed Low Fish Meal Diets
Autor/a
Fenández-Alacid, Laura
Madrid, Cristina
Polo, Javier
Balsalobre, Carlos
Reyes-López, Felipe E.
Vallejos-Vidal, Eva
Ibarz, Antoni
Fecha de publicación
2022-11-25ISSN
2076-2615
Resumen
Blood by-products are an untapped source of high-quality ingredients for aquafeeds, containing a broad variety of cytokines, hormones, growth factors, proteins, bioactive peptides, and amino acids. The effects of the spray-dried porcine plasma (SDPP), a type of processed animal protein on several immune parameters, were evaluated in sea bream using ex vivo and in vitro assays. In this study, fish were fed with two isoproteic, isolipidic, and isoenergetic diets: control diet (7% fish meal, FM) and SDPP diet (2% FM and 5% SDPP). At the end of the 92-days trial, those fed the SDPP diet were larger in body weight (p < 0.05) without differences in feed conversion ratio (p > 0.05). The ex vivo immune stimulation of splenocytes indicated that SDPP had a beneficial effect in promoting systemic immunity, since the surface cell marker (cd4), pro- (il-1β), and anti-inflammatory (tgf-β1) cytokines, and genes involved in humoral immunity (IgM) were up-regulated. The co-culture assays of skin mucus corroborated that SDPP enhanced the antibacterial capacity of mucus against V. anguillarum. In addition, main mucus biomarkers did not show significant differences, except for cortisol levels which were lower in the SDPP diet. The present study indicated that SDPP may be considered a functional ingredient in aquafeeds formulated with low FM levels.
Tipo de documento
Artículo
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Lengua
Inglés
Materias (CDU)
637 - Productos de los animales domésticos, de la caza y de la pesca
Páginas
15
Publicado por
MDPI
Publicado en
Animals
Citación
Fernández-Alacid, Laura, Ignasi Sanahuja, Cristina Madrid, Javier Polo, Joana P. Firmino, Carlos Balsalobre, and Felipe E. Reyes-López et al. 2022. "Evaluating The Functional Properties Of Spray-Dried Porcine Plasma In Gilthead Seabream (Sparus Aurata) Fed Low Fish Meal Diets". Animals 12 (23): 3297. doi:10.3390/ani12233297.
Número del acuerdo de la subvención
MAPAMA/JACUMAR/ /ES/Estrategias nutricionales para la mejora en el rendimiento productivo: uso de piensos funcionales y dietas salud en acuicultura/DIETAplus
MICIU/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I y Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/PID2019-106878RB-I00/ES/Modulación de las propiedades del mucus de la piel por dietas funcionales y las condiciones de cultivo de dorada y trucha: regulación, control y aplicaciones en la acuicultura/
MICINN/Programa Estatal de promoción del talento y su empleabilidad en I+D+I/FJC2020-043933-I/ES/ /
MICIU/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/117RT0521/ES/Estrategias de desarrollo y mejora de la producción de larvas de peces en Iberoamerica/LARVAplus
Program
Aqüicultura
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