Influence of ultrasonic application on the enzymatic formation of zinc protoporphyrin
Visualitza/Obre
Data de publicació
2023-02-03ISSN
0260-8774
Resum
Ferrochelatase (FeCH), present in pork liver, catalyses the formation of zinc-protoporphyrin (ZnPP), a stable purple-red pigment found in Parma ham. Kinetics of ZnPP formation is especially slow. Thus, the aim of this study was to improve the ZnPP production using power ultrasound (US) at low (7.05 W/L) and moderate power (36.53 W/L) in homogenised pork liver (HLi) and with added oxyhemoglobin (HLi + OxyHb). ZnPP formation was performed at 37 °C, under anaerobic conditions, for different reaction times (6–48 h). When US was applied at low power, it shortened the time needed to reach maximum ZnPP formation by 50% and increased the yield by 25.77% in the case of HLi and by 4.42% in that of HLi + OxyHb, when compared to the control experiments; however, for the moderate power, ZnPP formation was hindered. Therefore, low power US proved to be an effective method with which to intensify enzymatic ZnPP production.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió publicada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
7
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Journal of Food Engineering
Citació
Abril, B., M. Contreras, R. Bou, M. Llauger, J.V. García-Pérez, and J. Benedito. 2023. "Influence Of Ultrasonic Application On The Enzymatic Formation Of Zinc Protoporphyrin". Journal Of Food Engineering 347: 111449. doi:10.1016/j.jfoodeng.2023.111449.
Número de l'acord de la subvenció
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTA2017-00024-C04-03/ES/Tecnologías emergentes para la obtención de zinc-protoporfirina y proteinas funcionales a partir de co-productos cárnicos/
Programa
Funcionalitat i Seguretat Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2542]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/