The ethylene-responsive transcription factor ERF024 is a novel regulator of climacteric fruit ripening in melon
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Autor/a
Santo Domingo, Miguel
Orduña, Luis
Navarro, David
Mayobre, Carlos
Santiago, Antonio
Valverde, Laura
Tomás Matus, José
Data de publicació
2024-06-20ISSN
0960-7412
Resum
Fruit ripening is an essential developmental stage in Angiosperms triggered by hormonal signals such as
ethylene, a major player in climacteric ripening. Melon is a unique crop showing both climacteric and
non-climacteric cultivars, offering an ideal model for dissecting the genetic mechanisms underpinning this process. The major quantitative trait locus ETHQV8.1 was previously identified as a key regulator of melon fruit ripening. Here, we narrowed down ETHQV8.1 to a precise genomic region containing a single gene, the transcription factor CmERF024. Functional validation using CRISPR/Cas9 knock-out plants unequivocally identified CmERF024 as the causal gene governing ETHQV8.1. The erf024 mutants exhibited suppression of ethylene production, leading to a significant delay and attenuation of fruit ripening. Integrative multi-omic analyses encompassing RNA-seq, DAP-seq, and DNase-seq revealed the association of CmERF024 with chromatin accessibility and gene expression dynamics throughout fruit ripening. Our data suggest CmERF024 as a novel regulator of climacteric fruit ripening in melon.
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Article
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Llengua
English
Matèries (CDU)
633 - Cultius i produccions
Pàgines
15
Publicat per
Wiley
Publicat a
The Plant Journal
Citació
Santo Domingo, Miguel, Luis Orduña, David Navarro, Carlos Mayobre, Antonio Santiago, Laura Valverde, Konstantinos G. Alexiou, José Tomás Matus, Marta Pujol, and Jordi Garcia‐Mas. 2024. The Plant Journal, June. doi:10.1111/tpj.16889.
Número de l'acord de la subvenció
MICIU/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTI2018-097665-B-C21/ES/APROXIMACIONES DE VARIABILIDAD NATURAL Y EDICIÓN GENÉTICA PARA EL ESTUDIO DE LA CALIDAD DE FRUTO Y LA RESISTENCIA A ENFERMEDADES EN MELÓN/
MICINN/Programa Estatal para impulsar la investigación científico-técnica y su transferencia/PID2021-125998OB-C21/ES/Natural variability and gene editing to decipher fruit quality, disease resistance, fruit morphology and reproductive barriers in melon/
MINECO/Programa Estatal de fomento de la investigación científica y técnica de excelencia/SEV-2015-0533/ES/ /
MICIU/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I/CEX2019-000902-S/ES/ /
MICINN/Programa Estatal para impulsar la investigación científico-técnica y su transferencia/PID2021-128865NB-I00/ES/Validación y visualización de redes reguladoras del metabolismo especializado de plantas integrando métodos ómicos/
MINECO/Programa Estatal de promoción del talento y su empleabilidad en I+D+I/RYC-2017-23645/ES/ /
FEDER/ / /EU/ /
Programa
Genòmica i Biotecnologia
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