Meeting the challenge of varietal and geographical authentication of hazelnuts through lipid metabolite fingerprinting
Visualitza/Obre
Autor/a
Torres-Cobos, B.
Nicotra, S.B.
Guardiola, F.
Tres, A.
Vichi, S.
Data de publicació
2024-09-10ISSN
0308-8146
Resum
Hazelnuts are high-quality products with significant economic importance in many European countries. Their
market price depends on their qualitative characteristics, which are driven by cultivar and geographical origin,
making hazelnuts susceptible to fraud. This study systematically compared two lipidomic fingerprinting strategies for the simultaneous authentication of hazelnut cultivar and provenance, based on the analysis of the
unsaponifiable fraction (UF) and triacylglycerol (TAG) profiles by gas chromatography–mass spectrometry
coupled with chemometrics. PLS-DA classification models were developed using a large sample set with high
natural variability (n = 309) to discriminate hazelnuts by cultivar and origin. External validation results
demonstrated the suitability of the UF fingerprint as a hazelnut authentication tool, both tested models showing a
high efficiency (>94 %). The correct classification rate of the TAG fingerprinting method was lower (>80 %), but
due to its faster analysis time, it is recommended as a complementary screening tool to UF fingerprinting.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió publicada
Llengua
English
Matèries (CDU)
633 - Cultius i produccions
Pàgines
8
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Food Chemistry
Citació
Torres-Cobos, B., S.B. Nicotra, M. Rovira, A. Romero, F. Guardiola, A. Tres, and S. Vichi. 2024. “Meeting the Challenge of Varietal and Geographical Authentication of Hazelnuts Through Lipid Metabolite Fingerprinting.” Food Chemistry, 463 (3): 141203. doi: 10.1016/j.foodchem.2024.141203
Número de l'acord de la subvenció
MICINN/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I/CEX2021-001234-M/ES/ /
FEDER/ / /EU/ /
MICIU/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I y Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/PID2020-117701RB-I00/ES/Desarrollo de herramientas de detección de fraudes en frutos secos españoles con alto riesgo de falsificación/TRACENUTS
Programa
Fructicultura
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2850]
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/