Susceptibility of Rhyzopertha dominica to high CO2 modified atmospheres in packaged chickpeas
Visualitza/Obre
Data de publicació
2019-11-15ISBN
0022-474X
Resum
Three MAs with 50%, 70% and 90% CO2 in air was tested at different exposure times on all the developmental stages of R. dominica using chickpeas packed with 4% and 96% filling ratio in which there was excess of CO2. At 4% filling ratio the loss of the gas was negligible. The exposure time to reach 50% mortality (LT50) was estimated for each developmental stage and CO2 concentration, ranging from 7 h for larvae with 90% to 2 days for pupae with 50% CO2. At 96% filling ratio and for the intervals of the estimated exposure times (LT50) from the 4% filling ratio, mortality decreased significantly for eggs and adults at the three MAs tested, while for the internal developmental stages, larvae at 50% and 70% CO2 and pupae in all concentrations of CO2, the susceptibility remained the same as with a 4% filling ratio. This decline in mortality of the external developmental stages was possible due to the sorption of CO2 by the chickpeas, which caused a loss of intergranular levels of CO2 between 17% and 29%. This sorption ranged from 0.1955 to 0.3285 g of CO2 per kg of chickpeas and produced a negative pressure of 77.12 to 60.65 kPa. In conclusion, when chickpeas are packed with high CO2 MAs, a decrease in the mortality of eggs and adults of R. dominica could be expected due to pulse sorption.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
22
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Journal of Stored Products Research
Citació
Iturralde-García, Rey D., Francisco J. Wong-Corral, Cristina Castañé, and Jordi Riudavets. 2020. "Susceptibility Of Rhyzopertha Dominica To High CO2 Modified Atmospheres In Packaged Chickpeas". Journal Of Stored Products Research 85: 101537. Elsevier BV. doi:10.1016/j.jspr.2019.101537.
Número de l'acord de la subvenció
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTA2014-00006-C02-01/ES/Plagas que afectan a la industria agroalimentaria: control biológico y detección de una especie invasiva/
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTI2018-095526-R-100/ES/Gestión integrada de plagas en el control biológico en grano almacenado/
Programa
Protecció Vegetal Sostenible
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2535]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/