Use of supercritical CO2 to improve the quality of lupin protein isolate
Visualitza/Obre
Autor/a
Data de publicació
2024-07-18ISSN
0308-8146
Resum
Lupins are an excellent source of protein which can be used to obtain protein isolates with potential use in the food industry. Some studies use supercritical CO2 (SC-CO2) to defat legume flours, but no study analyzes the effect of applying this technology directly to the protein isolate. This article has proposed the use of SC-CO2 to improve lupin protein isolate (LPI) quality. SC-CO2 increased the LPI purity while reducing oil and other antitechnological factors (saponins and polyphenols). The treatment significantly improved the LPI color due to the elimination of the lipid fraction and lipophilic pigments (carotenoids). No changes in amino acid contents or chemical score were observed due to the SC-CO2. Finally, the treatment improved or did not affect the main LPI technofunctional properties. Therefore, SC-CO2 is a promising technique to enhance the quality of protein isolates, without affecting or improving their functional properties.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
41
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Food Chemistry
Citació recomanada
Domínguez-Valencia, Ruben, Roberto Bermúdez, Mirian Pateiro, Laura Purriños, Ricard Bou, and José M. Lorenzo. 2024. “Use of supercritical CO2 to improve the quality of lupin protein isolate”. Food Chemistry, 460 (part 1): 140520. doi:10.1016/j.foodchem.2024.140520.
Número de l'acord de la subvenció
MICINN/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I y Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/ PID2020-114422RR-C54/ES/ /
Programa
Funcionalitat i Seguretat Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [3467]
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/


