Use of supercritical CO2 to improve the quality of lupin protein isolate
Autor/a
Fecha de publicación
2024-07-18ISSN
0308-8146
Resumen
Lupins are an excellent source of protein which can be used to obtain protein isolates with potential use in the food industry. Some studies use supercritical CO2 (SC-CO2) to defat legume flours, but no study analyzes the effect of applying this technology directly to the protein isolate. This article has proposed the use of SC-CO2 to improve lupin protein isolate (LPI) quality. SC-CO2 increased the LPI purity while reducing oil and other antitechnological factors (saponins and polyphenols). The treatment significantly improved the LPI color due to the elimination of the lipid fraction and lipophilic pigments (carotenoids). No changes in amino acid contents or chemical score were observed due to the SC-CO2. Finally, the treatment improved or did not affect the main LPI technofunctional properties. Therefore, SC-CO2 is a promising technique to enhance the quality of protein isolates, without affecting or improving their functional properties.
Tipo de documento
Artículo
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Versión aceptada
Lengua
Inglés
Materias (CDU)
663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas
Páginas
41
Publicado por
Elsevier
Publicado en
Food Chemistry
Citación recomendada
Domínguez-Valencia, Ruben, Roberto Bermúdez, Mirian Pateiro, Laura Purriños, Ricard Bou, and José M. Lorenzo. 2024. “Use of supercritical CO2 to improve the quality of lupin protein isolate”. Food Chemistry, 460 (part 1): 140520. doi:10.1016/j.foodchem.2024.140520.
Número del acuerdo de la subvención
MICINN/Programa Estatal de generación del conocimiento y fortalecimiento científico y tecnológico del sistema I+D+I y Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/ PID2020-114422RR-C54/ES/ /
Program
Funcionalitat i Seguretat Alimentària
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