En alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles
View/Open
Author
Publication date
2023-12ISSN
1137-7976
Abstract
Es pot deduir que el canvi global causat per un
sistema socioeconòmic, com a mínim injust, i el canvi
climàtic com a derivada seva, especialment greu en el
món mediterrani, promouen importants problemes de salut individual i social. I és el sector vitivinícola, estretament i volgudament lligat a un territori, un dels sectors
agrícoles més afectats.
L’Organització Mundial de la Salut (vegeu https://www.who.int/es/about/governance/constitution) defineix: «La salut és un estat de benestar físic, mental i social complet, i no només l’absència d’afeccions o malalties».
Cal, doncs, ésser curosos amb les valoracions que es fan
respecte de productes, indústries, etc., ja que la vida, tota
ella, és molt complexa, és molt més que una simple relació causa-efecte i, per tant, la ponderació, la moderació,
l’objectivitat i el sentit comú han d’ésser el marc i el
substrat on es facin les valoracions de sectors, productes,
poblacions… a la fi, de la societat i dels individus que en
formem part i li donem estructura i funcionalitat.
És important pel model socioeconòmic, pel cultural, pel
manteniment de la població funcional i positivament activa i del paisatge, però, també, per un model de seguretat i sobirania alimentària que, es vulgui o no, caldrà assumir, donada l’objectivament clara informació que el
2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17 % en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en la
zona mediterrània.
La manca de productivitat agrícola al camp, especialment en els de secà, portarà al seu despoblament i al creixement i la densificació de les àrees metropolitanes, amb
els problemes consegüents de salut individual i social.
En el primer món, on tenim la sort de viure, en alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions
senzilles, a més, com la història ens ha mostrat, tot acte,
decisió, té efectes volguts o no, per tant, la ciència, la
cultura i el sentit comú, són i seran cabdals per desenvolupar solucions d’abast holístic.
Document Type
Article
Document version
Published version
Language
Catalan
Subject (CDU)
502 - The environment and its protection
Pages
5
Publisher
ACCA, Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació
Is part of
TECA, 2023, 22, Desembre, 13-17
Program
Fructicultura
Link to the related item
Recommended citation
This citation was generated automatically.
This item appears in the following Collection(s)
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/


