En alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles
View/Open
Publication date
2023-12ISSN
1137-7976
Abstract
Es pot deduir que el canvi global causat per un
sistema socioeconòmic, com a mínim injust, i el canvi
climàtic com a derivada seva, especialment greu en el
món mediterrani, promouen importants problemes de salut individual i social. I és el sector vitivinícola, estretament i volgudament lligat a un territori, un dels sectors
agrícoles més afectats.
L’Organització Mundial de la Salut (vegeu https://www.who.int/es/about/governance/constitution) defineix: «La salut és un estat de benestar físic, mental i social complet, i no només l’absència d’afeccions o malalties».
Cal, doncs, ésser curosos amb les valoracions que es fan
respecte de productes, indústries, etc., ja que la vida, tota
ella, és molt complexa, és molt més que una simple relació causa-efecte i, per tant, la ponderació, la moderació,
l’objectivitat i el sentit comú han d’ésser el marc i el
substrat on es facin les valoracions de sectors, productes,
poblacions… a la fi, de la societat i dels individus que en
formem part i li donem estructura i funcionalitat.
És important pel model socioeconòmic, pel cultural, pel
manteniment de la població funcional i positivament activa i del paisatge, però, també, per un model de seguretat i sobirania alimentària que, es vulgui o no, caldrà assumir, donada l’objectivament clara informació que el
2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17 % en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en la
zona mediterrània.
La manca de productivitat agrícola al camp, especialment en els de secà, portarà al seu despoblament i al creixement i la densificació de les àrees metropolitanes, amb
els problemes consegüents de salut individual i social.
En el primer món, on tenim la sort de viure, en alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions
senzilles, a més, com la història ens ha mostrat, tot acte,
decisió, té efectes volguts o no, per tant, la ciència, la
cultura i el sentit comú, són i seran cabdals per desenvolupar solucions d’abast holístic.
Document Type
Article
Document version
Published version
Language
Catalan
Subject (CDU)
502 - The environment and its protection
Pages
5
Publisher
ACCA, Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació
Is part of
TECA, 2023, 22, Desembre, 13-17
Program
Fructicultura
Link to the related item
This item appears in the following Collection(s)
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/