Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.authorDoltra, Jordi
dc.contributor.authorRoig, Carme
dc.contributor.authorSerra Gironella, Joan
dc.contributor.otherProducció Vegetalca
dc.date.accessioned2024-08-21T09:43:28Z
dc.date.available2024-08-21T09:43:28Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12327/3140
dc.description.abstractEl principal cost de producció de llet i carn de les explotacions agro-ramaderes ecològiques és la compra d’ingredients per a la dieta dels animals, destacant l’elevat preu de la proteïna ecològica. Aquesta recerca ha comparat diferents alternatives farratgeres d’hivern basades en cereals i lleguminoses per identificar les que més proteïna poden produir permetent una reducció més gran de les importacions d’aquest ingredient. Es va establir un assaig de camp on es va comparar la producció i qualitat farratgera de cinc tipus de cereals d’hivern (ordi, ordi híbrid, civada, blat tou de primavera i d’hivern), sols o associats amb diferents espècies de lleguminoses(favó, pèsol, veça, trèvol violeta i trèvol balança), en una proporció de 75% cereal i 25% lleguminosa respecte la densitat d’un cultiu pur, amb aprofitament a l’estadi fenològic de fi de floració o de gra pastós. Els resultats de la recerca han mostrat un efecte significatiu del cultiu i de la data d’aprofitament, però no de l’associació amb lleguminosa, sobre la producció i la proteïna, així com en la major part dels paràmetres de qualitat dels farratges obtinguts. Els farratges d’aprofitament més precoç amb els ordis són els que han produït més quantitat de proteïna. L’associació tendeix a incrementar la proteïna, però l’efecte de les lleguminoses a les proporcions avaluades ha estat limitat, el que també s’ha reflectit en la seva contribució al nitrogen residual del sòl. S’ha fet un càlcul teòric per estimar la contribució a les necessitats anuals de proteïna de les vaques en lactació amb els farratges d’hivern. En base als resultats de l’assaig, s’ha trobat que el farratge d’hivern pot provocar reduccions significatives, fins un 30%, en les necessitats de compra de proteïna. Es conclou que l’optimització de la producció farratgera és clau per disminuir els costos de producció i millorar la sostenibilitat de les explotacions agro-ramaderes.ca
dc.description.sponsorshipEl projecte ha estat finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològicaca
dc.format.extent6ca
dc.language.isocatca
dc.publisherGeneralitat de Catalunya. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Ruralca
dc.relation.ispartofFitxa Tècnica PAE, 2024, 49, ,ca
dc.relation.urihttps://pae.gencat.cat/ca/publicacions-materials-referencia/Fitxespae/fitxes-recerca/ca
dc.rightsCC0 1.0 Universalca
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.titleCultius d'hivern de cereal i lleguminosa per optimitzar la producció de proteïna del farratge ecològic de les explotacions de vaquí de lletca
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleca
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionca
dc.rights.accessLevelinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.embargo.termscapca
dc.relation.projectIDGC/ / /CAT/ /ca
dc.subject.udc633ca
dc.contributor.groupCultius Extensius Sosteniblesca


Ficheros en el ítem

 

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem

CC0 1.0 Universal
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Compartir en TwitterCompartir en LinkedinCompartir en FacebookCompartir en TelegramCompartir en WhatsappImprimir