Mostrar el registro sencillo del ítem
En alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles
dc.contributor.author | Savé Monserrat, Robert | |
dc.contributor.other | Producció Vegetal | ca |
dc.date.accessioned | 2024-01-15T13:38:28Z | |
dc.date.available | 2024-01-15T13:38:28Z | |
dc.date.issued | 2023-12 | |
dc.identifier.issn | 1137-7976 | ca |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12327/2680 | |
dc.description.abstract | Es pot deduir que el canvi global causat per un sistema socioeconòmic, com a mínim injust, i el canvi climàtic com a derivada seva, especialment greu en el món mediterrani, promouen importants problemes de salut individual i social. I és el sector vitivinícola, estretament i volgudament lligat a un territori, un dels sectors agrícoles més afectats. L’Organització Mundial de la Salut (vegeu https://www.who.int/es/about/governance/constitution) defineix: «La salut és un estat de benestar físic, mental i social complet, i no només l’absència d’afeccions o malalties». Cal, doncs, ésser curosos amb les valoracions que es fan respecte de productes, indústries, etc., ja que la vida, tota ella, és molt complexa, és molt més que una simple relació causa-efecte i, per tant, la ponderació, la moderació, l’objectivitat i el sentit comú han d’ésser el marc i el substrat on es facin les valoracions de sectors, productes, poblacions… a la fi, de la societat i dels individus que en formem part i li donem estructura i funcionalitat. És important pel model socioeconòmic, pel cultural, pel manteniment de la població funcional i positivament activa i del paisatge, però, també, per un model de seguretat i sobirania alimentària que, es vulgui o no, caldrà assumir, donada l’objectivament clara informació que el 2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17 % en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en la zona mediterrània. La manca de productivitat agrícola al camp, especialment en els de secà, portarà al seu despoblament i al creixement i la densificació de les àrees metropolitanes, amb els problemes consegüents de salut individual i social. En el primer món, on tenim la sort de viure, en alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles, a més, com la història ens ha mostrat, tot acte, decisió, té efectes volguts o no, per tant, la ciència, la cultura i el sentit comú, són i seran cabdals per desenvolupar solucions d’abast holístic. | ca |
dc.format.extent | 5 | ca |
dc.language.iso | cat | ca |
dc.publisher | ACCA, Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació | ca |
dc.relation.ispartof | TECA, 2023, 22, Desembre, 13-17 | ca |
dc.relation.uri | https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/150746 | ca |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | ca |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | En alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles | ca |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | ca |
dc.description.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | ca |
dc.rights.accessLevel | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.embargo.terms | cap | ca |
dc.subject.udc | 502 | ca |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.2436/20.2005.01.120 | ca |
dc.contributor.group | Fructicultura | ca |