IRTA Pubpro: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 2432
-
Supplementation of gilthead seabream (Sparus aurata) diets with spices as a functional strategy to control excess adiposity through lipid, cholesterol and bile acid metabolism, and to induce an immunomodulatory intestinal regulation
(Aquaculture, 2023-11-17)Reductions in fish oil content in aquafeeds can generate physiological and immunological disorders in farmed fish, associated to low dietary levels of n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (n-3 ... -
Single cell protein from methanotrophic bacteria as an alternative healthy and functional protein source in aquafeeds, a holistic approach in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles
(Aquaculture, 2023-07-05)Bacterial single cell protein (BSCP) obtained from methanotrophic bacteria was tested as an alternative protein source to fishmeal (FM) in compound diets for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles ... -
Packaging sostenible en las centrales hortofrutícolas: retos a afrontar
(Revista de Fruticultura, 2023, 91, Enero-Febrero, 72-83, 2023-01)Las empresas hortofrutícolas empiezan el año 2023 con un nuevo reto a afrontar; el packaging o envasado sostenible. En España, desde el 1 de enero, queda prohibida la venta de frutas y verduras frescas ... -
Fertilización y fertirrigación orgánica en frutales
(Horticultura, 2023, 366, 3, 8-12, 2023-05)La fruticultura es un subsector estratégico del sector agroalimentario que se caracteriza particularmente por añadir un alto valor a los factores de producción, entre los que destaca el agua de riego. -
La participació dels usuaris en la gestió dels recursos hídrics: les comunitats d’usuaris d’aigües
(Revista de Girona, 2023, 336, Gener, 88-92, 2023-01)L’augment dels problemes entorn dels recursos hídrics que en provoquen la limitació de la disponibilitat o la pèrdua de qualitat faciliten la conscienciació dels usuaris de l'aigua en quant a la ... -
Scientific Opinion on lumpy skin disease
(EFSA Journal, 2015-01-13)Lumpy skin disease (LSD) is a viral disease of cattle characterised by severe losses, especially in naive animals. LSD is endemic in many African and Asian countries, and it is rapidly spreading throughout ... -
Lactic acid bacteria: reviewing the potential of a promising delivery live vector for biomedical purposes
(Microbial Cell Factories, 2015-09-16)Lactic acid bacteria (LAB) have a long history of safe exploitation by humans, being used for centuries in food production and preservation and as probiotic agents to promote human health. Interestingly, ... -
Estimation of carcass composition and cut composition from computed tomography images of live growing pigs of different genotypes
(Animal, 2014-09-12)The aim of the present work was (1) to study the relationship between cross-sectional computed tomography (CT) images obtained in live growing pigs of different genotypes and dissection measurements and ... -
Enhancing energy bars with microalgae: A study on nutritional, physicochemical and sensory properties
(Journal of Functional Foods, 2023-09-07)Energy bars are popular meal supplements due to their convenience and high nutritional content. Microalgae, such as Spirulina and Chlorella Vulgaris, are appealing food ingredients containing high-quality ... -
Densidad de siembra y separación entre filas en el cultivo de la colza de invierno
(Vida Rural, 2023, 541, Noviembre, 16-24, 2023-11-01)Durante las campañas 2020/21, 2021/22, y 2022/23 se han realizado actuaciones para evaluar el comportamiento de la colza con distintas densidades de siembra y separaciones entre filas. En este artículo ... -
La varietat 'Empeltre' a la cuina
(VadeGust, 2023, Juny,, 2023-06-05)És la varietat principal de les denominacions d’origen protegides (DOP) “Oli de Terra Alta” i “Aceite del Bajo. -
La maduració de les olives: el procés
(VadeGust, 2023, Novembre,, 2023-11-03)Els agricultors donen una gran importància al procés de maduració. -
La varietat 'Farga' a la cuina
(VadeGust, 2023, Juny,, 2023-06-19)És una de les varietats més antigues que tenim a Catalunya. -
Catalunya, present en el primer curs internacional de ciència i gastronomia
(2023-07-31)La ciutat italiana de Parma ha acollit aquest curs organitzat pel Science and Cooking World Congress Barcelona -
La varietat 'Palomar' a la cuina
(VadeGust, 2023, Juliol,, 2023-07-18)És una varietat originària d’Olesa de Montserrat, però que es cultiva a les comarques del Baix Llobregat i l’Anoia. -
Les varietats d’olivera al món
(VadeGust, 2023, Febrer,, 2023-02-20)S'estima que a tot el món poden arribar a existir al voltant de 1.200 varietats diferents, amb la particularitat que només es cultiva un petit nombre. -
La Fira Mercat Origen del Bruc acull el joc dels sentits de l’oli
(VadeGust, 2023, Juny, ,, 2023-06-14)L'IRTA es va encarregar de dinamitzar aquesta activitat per poder donar a conèixer les varietats d’olivera que es troben al Parc Rural del Montserrat -
Nuevas variedades comerciales de cebada y trigo blando de primavera
(Vida Rural, 2023, 527, Febrero, 44-49, 2023-02-01)En este artículo se presentan los resultados de los ensayos de evaluación de nuevas variedades comerciales de cebada de primavera y trigo blando de primavera realizados por el Grupo para la Evaluación ... -
Descripcion de las heladas de abril de 2022 en la zona frutícola de Lleida
(Vida Rural, 2023, 528, Febrero, 46-49, 2023-02-15)Las heladas de la primera semana de abril de 2022, que han afectado al valle del Ebro, a los campos del interior de la zona mediterránea y al centro de la Península, se consideran el mayor siniestro ... -
El complicat món dels olis comestibles envasats: tipus i diferències
(VadeGust, 2023, Gener,, 2023-01-31)El món dels olis comestibles envasats és realment complicat i poc transparent.