Bioactive extracts from persimmon waste: influence of extraction conditions and ripeness
Visualitza/Obre
Autor/a
Méndez, Daniel Alexander
Fabra, María José
Falcó, Irene
Sánchez, Gloria
Aranaz, Paula
Vettorazzi, Ariane
González-Navarro, Carlos Javier
Martínez-Abad, Antonio
López-Rubio, Amparo
Data de publicació
2021-06-01ISSN
2042-6496
Resum
In this work, a bioactive persimmon extract was produced from discarded fruits. A central composite design was used to evaluate the effect of different extraction parameters and ripeness stages of persimmon fruits on the total phenolic content and antioxidant activity of the resulting extracts. Significantly greater phenolic contents were obtained from immature persimmon (IP) fruits. The optimum IP extract with the conditions set by the experimental design was industrially up-scaled and its composition and functional properties were evaluated and compared with those obtained under lab-scale conditions. Both extracts contained significant protein (>20%) and phenolic contents (∼11–27 mg GA/g dry extract) and displayed significant antiviral activity against murine norovirus and hepatitis A virus. Moreover, the extract showed no toxicity and significantly reduced the fat content and the cellular ageing of Caenorhabditis elegans (C. elegans) without affecting the worm development. These effects were mediated by down-regulation of fat-7, suggesting an anti-lipogenic activity of this extract.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió publicada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
12
Publicat per
Royal Society of Chemistry
Publicat a
Food and Function
Citació
Méndez, Daniel Alexander, María José Fabra, Irene Falcó, Gloria Sánchez, Paula Aranaz, Ariane Vettorazzi, and Albert Ribas-Agustí et al. 2021. "Bioactive Extracts From Persimmon Waste: Influence Of Extraction Conditions And Ripeness". Food & Function 12 (16): 7428-7439. doi:10.1039/d1fo00457c.
Número de l'acord de la subvenció
MICIU/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTI2018-094268-B-C22/ES/MEJORA DE LAS PROPIEDADES TECNOLOGICAS Y NUTRICIONALES DE ALIMENTOS UTILIZANDO GELES Y EMULSIONES FORMADOS A PARTIR DE CARBOHIDRATOS NO PURIFICADOS OBTENIDOS DE FUENTES ALTERN/
MINECO/Programa Estatal de promoción del talento y su empleabilidad en I+D+I/RYC-2014-158/ES/ /
MINECO/Programa Estatal de promoción del talento y su empleabilidad en I+D+I/IJDC-2017-31255/ES/ /
Programa
Funcionalitat i Seguretat Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2549]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/