Influence of pork liver drying on ferrochelatase activity for zinc protoporphyrin formation
Visualitza/Obre
Data de publicació
2022-10-27ISSN
0023-6438
Resum
Pork liver contains an endogenous enzyme, ferrochelatase (FeCH), which catalyses the formation of zinc protoporphyrin (ZnPP), a natural pigment of great interest for the meat industry. The aim of this study was to analyse the effect of pork liver drying (from −10 to 70 °C), as a stabilisation method, on the FeCH activity (EA) and the apparent concentration (ECapp). Drying temperatures close to room conditions (from 10 to 20 °C) allowed to preserve well the ECapp, while the EA was slightly lower (−15.2%) than in raw liver. However, when drying was conducted at extreme conditions (−10 and 70 °C), the lowest values of ECapp and EA were manifested. Therefore, the drying process at moderate temperatures close to room conditions (10 - 20 °C) was considered to be an effective method for FeCH preservation since it was possible to stabilise the liver and the loss of FeCH activity was minimised.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió publicada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
8
Publicat per
Elsevier
Publicat a
LWT - Food Science and Technology
Citació
Abril, B., E.A. Sanchez-Torres, R. Bou, J. Benedito, and Jose V. Garcia-Perez. 2022. "Influence Of Pork Liver Drying On Ferrochelatase Activity For Zinc Protoporphyrin Formation". LWT 171: 114128. doi:10.1016/j.lwt.2022.114128.
Número de l'acord de la subvenció
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTA2017-00024-C04-03/ES/Tecnologías emergentes para la obtención de zinc-protoporfirina y proteinas funcionales a partir de co-productos cárnicos/
INIA/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la sociedad/RTA2017-00024-C04-01/ES/Obtención de zinc-protoporfirina y ferroquelatasa para la mejora del color y la reducción de los agentes de curado en productos cárnicos/
Programa
Funcionalitat i Seguretat Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2567]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/