Alternative Methods for the Detection of Emerging Marine Toxins: Biosensors, Biochemical Assays and Cell-Based Assays
Visualitza/Obre
Data de publicació
2014-11-26ISSN
1660-3397
Resum
The emergence of marine toxins in water and seafood may have a considerable impact on public health. Although the tendency in Europe is to consolidate, when possible, official reference methods based on instrumental analysis, the development of alternative or complementary methods providing functional or toxicological information may provide advantages in terms of risk identification, but also low cost, simplicity, ease of use and high-throughput analysis. This article gives an overview of the immunoassays, cell-based assays, receptor-binding assays and biosensors that have been developed for the screening
and quantification of emerging marine toxins: palytoxins, ciguatoxins, cyclic imines and tetrodotoxins. Their advantages and limitations are discussed, as well as their possible integration in research and monitoring programs.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió publicada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
574 - Ecologia general i biodiversitat
Pàgines
45
Publicat per
MDPI
Publicat a
Marine Drugs
Citació
Reverté, Laia, Lucía Soliño, Olga Carnicer, Jorge Diogène, and Mònica Campàs. 2014. "Alternative Methods For The Detection Of Emerging Marine Toxins: Biosensors, Biochemical Assays And Cell-Based Assays". Marine Drugs 12 (12): 5719-5763. doi:10.3390/md12125719.
Número de l'acord de la subvenció
MICINN/Programa Nacional de Proyectos de Investigación Fundamental/BIO2011- 26311/ES/ DIATOMEAS COMO NANOESTRUCTURAS EN ENSAYOS Y BIOSENSORES/DIANA
EC/FP7/311820/EU/Priority environmental contaminants in seafood: safety assessment, impact and public perception/ECSAFESEAFOOD
Programa
Aigües Marines i Continentals
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2567]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/