Effect of high pressure processing temperature on dry-cured hams with different textural characteristics
Visualitza/Obre
Autor/a
Coll-Brasas, E.
Arnau, J.
Gou, P.
Lorenzo, J.M.
García-Pérez, J.V.
Fulladosa, E.
Data de publicació
2019-02-22ISSN
0309-1740
Resum
High pressure processing is mainly used to eliminate pathogenic microorganisms and extend
the shelf-life of dry-cured hams, but it also modifies its texture. These changes might be different
depending on the initial textural characteristics. In this study, texture, colour and colour stability were
evaluated after pressurization at 600 MPa during 6 min at 7 ºC, 20 ºC and 35 ºC in samples with different
textural characteristics (no pastiness, medium and high pastiness groups). HP treatments produced an
increase of hardness (F0) and lightness (L*) values and a decrease of softness/pastiness (Y2 and Y90) and
redness (a*) values at any processing temperatures. However, the increase of F0 and L* values was more
pronounced in non–pasty samples. In samples with high pastiness and softness, HP processing at high
temperature (35ºC) reduced the intensity of pastiness. However, texture of hams with non-pasty texture
might be negatively affected. Therefore, the optimal temperature of HP processing depends on the
textural characteristics of dry-cured hams.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
20
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Meat Science
Citació
Coll-Brasas, E., J. Arnau, P. Gou, J.M. Lorenzo, J.V. García-Pérez, and E. Fulladosa. 2019. "Effect Of High Pressure Processing Temperature On Dry-Cured Hams With Different Textural Characteristics". Meat Science 152: 127-133. Elsevier BV. doi:10.1016/j.meatsci.2019.02.014.
Número de l'acord de la subvenció
INIA/Programa Estatal de promoción del talento y su empleabilidad en I+D+I/RTA2013-00030-C03-01/ES/Caracterización y detección objetiva de defectos de textura en jamón curado mediante tecnologías no destructivas. Desarrollo y evaluación de medidas correctoras/
Programa
Qualitat i Tecnologia Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2549]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/