Differentiation between fresh and frozen-thawed mackerel fish using low-cost portable near infrared spectrometry devices
Visualitza/Obre
Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 11-05-2025
Autor/a
Cruz, Jordi
Data de publicació
2024-05-11ISSN
0260-8774
Resum
Mislabelling frozen-thawed fish fillets as fresh is one of the most important fraudulent practices during commercialisation. This study aimed to determine the ability of two portable miniaturised low-cost near-infrared spectroscopy (NIR) devices intended for consumers to discriminate between fresh and thawed mackerel (submitted to one or two frozen-thawed cycles) and between different freezing systems. The effect of different fish seasonal characteristics on the performance of the model was also evaluated. The low-cost NIR devices were able to discriminate between fresh and thawed samples with a classification rate of 90.3% and 94.1% and the freezing system to which they were submitted with a classification rate of 91.2% and 89.7%. These findings suggest that low-cost portable NIR spectroscopy can be a valuable tool for detecting mislabeled frozen-thawed products sold as fresh, providing consumers with a rapid and affordable method for fraud detection.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
19
Publicat per
Elsevier
Publicat a
Journal of Food Engineering
Citació
Giró-Candanedo, Mar, Jordi Cruz, Josep Comaposada, Clara Barnés-Calle, Pere Gou, and Elena Fulladosa. 2024. “Differentiation between fresh and frozen-thawed mackerel fish using low-cost portable near infrared spectrometry devices”. Journal of Food Engineering 379 (112131). doi:10.1016/j.jfoodeng.2024.112131.
Número de l'acord de la subvenció
MICIU/Programa Estatal de I+D+I orientada a los retos de la Sociedad/RTI2018-096883-R-C41/ES/SISTEMAS DE CARACTERIZACION Y COMUNICACION DE LA CALIDAD Y LA COMPOSICION NUTRICIONAL DE LOS ALIMENTOS PARA LOS CONSUMIDORES Y LA INDUSTRIA ALIMENTARIA/
Programa
Qualitat i Tecnologia Alimentària
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- ARTICLES CIENTÍFICS [2643]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/