• English
    • català
    • Castellà
  • català 
    • English
    • català
    • Castellà
  • Connexió
Visualitza element 
  •   Inici
  • PUBLICACIONS CIENTÍFIQUES
  • ARTICLES CIENTÍFICS
  • Visualitza element
  •   Inici
  • PUBLICACIONS CIENTÍFIQUES
  • ARTICLES CIENTÍFICS
  • Visualitza element
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Catalan Virgin Olive Oil Protected Designations of Origin: Physicochemical and Major Sensory Attributes

Visualitza/Obre
Vichi_Catalan_2019.pdf (3.490Mb)
Autor/a
Vichi, Stefania
Tres, Alba
Quintanilla‐Casas, Beatriz
Bustamante, Julen
Guardiola, Francesc
Martí, Esteve
Hermoso, Juan F.
Ninot, Antonia ORCID
Romero, Agustí
Data de publicació
2019-01-01
URI http://hdl.handle.net/20.500.12327/614
DOI
https://doi.org/10.1002/ejlt.201800130
ISSN
1438-7697
Resum
Catalonia, located in the northeast of Spain, comprises five extra virgin olive oil (EVOO) protected designations of origin (PDOs). Despite the proximity between them, these PDOs represent unique pedoclimatic conditions and traditional olive cultivars that are briefly reviewed in the present manuscript. In addition to the compliance with quality standards fixed by product specifications, EVOOs show singular and distinctive composition and sensory profiles. With the aim to describe the characteristics of Catalan EVOOs, their sensory and analytical traits are reviewed with the support of data collected between 2009 and 2017 in more than 42 milling facilities from the five Catalan PDOs, within the frame of official surveys launched by the Catalan Government.
Tipus de document
Article
Versió del document
Versió acceptada
Llengua
Anglès
Matèries (CDU)
663/664 - Aliments i nutrició. Enologia. Olis. Greixos
Pàgines
30
Publicat per
Wiley
Publicat a
European Journal of Lipid Science and Technology
Citació
Vichi, Stefania, Alba Tres, Beatriz Quintanilla-Casas, Julen Bustamante, Francesc Guardiola, Esteve Martí, Juan F. Hermoso, Antonia Ninot, and Agustí Romero. 2019. "Catalan Virgin Olive Oil Protected Designations Of Origin: Physicochemical And Major Sensory Attributes". European Journal Of Lipid Science And Technology 121 (3): 1800130. Wiley. doi:10.1002/ejlt.201800130.
Número de l'acord de la subvenció
FEDER/ /COMRDI‐15‐1‐0035/EU/Authentication, traceability and food safety of Catalan agri-food products for a better detection of food fraud/AUTENFOOD
Programa
Fructicultura
Mostra el registre complet de l'element

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

  • ARTICLES CIENTÍFICS [1905]
 


IRTA
 
Contacte | Avís legal | Política de cookies | Accessibilitat
Amb la col·laboració del
CSUC
 

 

Visualitza

Tot el repositoriPer comunitats i col·leccionsPer data de publicacióPer autor/aPer títolPer matèriaAquesta col·leccióPer data de publicacióPer autor/aPer títolPer matèria

El meu compte

EntraRegistre


IRTA
 
Contacte | Avís legal | Política de cookies | Accessibilitat
Amb la col·laboració del
CSUC